Archiv novinek, Elul, Tamuz a Av, Sivan, Ijar, Nisan 5767, Starší

29. ijar 5767
17. 5. 2007

Kabalat šabat v Liberci

Tento pátek můžete přivítat Šábes v nejmladší synagoze v ČR, která se nachází v Liberci. Kabalat šabat začne v 18:00. Modlitbou bude provázet kantor Mgr. M. Foršt.

Nebo můžete také přijít ve stejný čas k nám do Dlouhé.

David Levi

Kulturní akce

V pátek 8. sivanu (25. května) v 19.30 vystoupí v pražském Divadle u Hasičů izraelský jazzman Avishai Cohen.
Blížší informace.

Na letošní Festival spisovatelů Praha přijede významný izraelský prozaik A. B. Jehosua. Bude se účastnit zahajovacího gala večera v neděli 17. sivanu (3. 6.) v 19.30 v divadle Minor, který nese název Nenásilím proti terorismu, a autorského čtení v pondělí 18. sivanu (4. 6.) v 19.30 taktéž v divadle Minor. Jeho autogramiáda proběhne v Big Ben Bookshop 16. sivanu (2. 6.) ve 14.00.

.jpg, 129 kBIzrael bude mít expozici na Pražském quadriennale, které se koná na pražském Výstavišti od 28. sivanu do 8. tamuzu (od 14. do 24. června). Konferencí a diskusí, které se konají u příležitosti PQ, se zúčastní řada izraelských odborníků.

Největší kulturní události letošního roku, na níž se podílí ambasáda Izraele v Praze, je hostování izraelského Divadla Cameri na festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové. V sobotu 7. tamuzu (23. 6.) v 17.00 a 19.30 vystoupí v královehradeckém Klicperově divadle s inscenací Requiem,bar_josef.gif, 12 kB která již procestovala s velkým úspěchem téměř celý svět.

Právě vyšla knížka izraelského spisovatele Jicchaka Bar Josefa Dárek z lásky. Autor byl hostem veletrhu Svět knihy v roce 2005, jeho hru Simon má na repertoáru Lyra Pragensis. Knihu vydalo nakladatelství DharmaGaia.

Zdroj: Embassy of Israel - Prague

22. ijar 5767
10. 5. 2007

Židia na Slovensku

VSMinuly patek, 4. kvetna 2007, se ve slovenske obci Lubina konal seminar "Zidia na Slovensku", po kterem nasledovala vzpominka a odhaleni pametnich desek dvema statecnym zidovskym bojovnikum Rudolfu Vrbovi a Alfredu Wetzlerovi, kterym se podarilo uteci z koncentracniho tabora Osvetim a kteri jako prvni ihned podali pisemne svedectvi o skutecne situaci a hruzach, ktere se v Osvetimi dely.
Prave jejich svedectvi, jez se nasledne dostalo i do rukou americkeho presidenta Roosevelta, pomohlo ve svych dusledcich zachranit desitky tisic (predevsim madarskych) Zidu pred transporty do koncentracnich taboru. Oba hrdinove po svem uteku bojovali v partyzanskem oddile Hurban, ktery operoval v okoli obce Lubina.

Pametní deskySeminare a vzpominkove akce se zucastnili pribuzni a pratele Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera ze Slovenska i ze zahranici. Sve prispevky prednesli vyznamni slovensti a polsti historici, verejni cinitele, zahranicni diplomaticti a vojensti zastupci.
Profesor Mestan precetl pozdravny list od slovenskeho presidenta Ivana Gasparovice. Z Ceske republiky se vzpominky zucastnili predseda Zidovske liberalni unie v CR Frantisek Fendrych spolu s mistopredsedou Sdruzeni zidovskych vojaku a odbojaru a kantorem Zidovske liberalni unie v CR Viktorem Davidem Schwarczem, ktery po odhaleni pametnich desek pronesl modlitby za nase obeti a mucedniky "El Male Rachamim" a modlitbu za zemrele "Kadish".

Ve fotogalerii naleznete 6 fotografii z tohoto vzpominkoveho setkani.
Predstavenstvo Zidovske liberalni unie v CR

Cesta ke svobodě

Terezin_praha.jpg, 15 kBŽidovská liberální unie v České republice a židovský sportovní klub HAKOACH ve spolupráci s The American Jewish JOINT Distribution Committee pořádají 26. května 2007 (9. sivan) 6. ročník CYKLISTICKÉ "CESTY KE SVOBODĚ" TEREZÍN – PRAHA Po bohatých zkušenostech z minulých ročníků Vám neposíláme podrobný itinerář cesty, který se ukázal jen jako zajímavé čtení před startem, neboť nečekané uzavírky silnic, cest i restaurací nás v realitě zavedly na trasy dosti odlišné... Proto uvadíme jen základní údaje o cestě:01_min.jpg, 28 kB

7:10
- sraz v Praze na Masarykově nádraží u kanceláře pro odbavování spoluzavazadel a jízdních kol (vchod z ulice Ke Florenci),
7:20
- zakoupíme společnou jízdenku na osobni vlak Os 9602, který nás pak s přestupem v Roudnici nad Labem do osobního vlaku Os 2310 doveze do Bohušovic nad Ohří,
7:30
- naše kola naložíme do vozu s místy pro jízdní kola,
7:40
- odjezd vlaku Os 9602 z Masarykova nádraží,
9:00
- v Roudnici nad Labem přestup do vlaku Os 2310,
9:27
- výstup z vlaku Os 2310 na nádraží v Bohušovicích nad Ohří, vyložení jízdních kol z vlaku, přejezd na kolech do Terezina (cca 5 km),
10:15
- setkání u památníku oběti na břehu řeky Ohře, vzpomínka na tisíce zde vězněných židů,
02_min.jpg, 29 kB
10:30
- start cesty na kolech z Terezína zpět do Prahy, po přibližné trase:
Terezin-Malá Pevnost, České Kopisty, Pocaply, Nucnicky, Libotenice, Hrobce, Zidovice, Roudnice n.L., Klenec, Vrazkov, Mnetes, Cernoucek, Jevineves, Spomysl, Mlcechvosty, Veprek, Stare Ouholice, Mirejovice, Lobecek, Chvateruby, Libcice (přívoz), Roztoky, Suchdol, Troja, Stromovka (celkem cca 75 km),
19:00
- předpokládaný příjezd do Prahy. Na trase uděláme 2-3 zastávky ve vhodných restauracích či bufetech na oběd a občerstvení. K výpravě se můžete připojit kdekoliv na její cestě v Praze, Roudnici, Bohušovicích, Terezíně atd. Vítáme i účast silničních cyklistů, kteří si zvolí rychlejší trasu!

Nezapomeňte si vzít zkontrolované jízdní kolo, mobil, láhev s vodou, pláštěnku, pumpičku, soupravu k opravě duší a statečné srdce...

Přihlášky a dotazy pište do pátku 25.5.2007, 18:00 hodin, na e-mail: fendrych(zavináč)fzu.cz.

Přejeme všem účastníkům hezké počasí, dostatek odvahy, sil, štěstí a dobré nálady. Těšíme se na shledanou na místech srazů, na trase a v občerstvovacích stanicích!

ŽLU & HAKOACH & JOINT DC

20. ijar 5767
8. 5. 2007

Pozvánka od Dominiky Hoškové

hoskova.jpg, 55 kBSrdečně Vás zvu na svůj ročníkový koncert, který se koná ve středu 16. května (28. ijaru) v 19:30 hodin v Galerii Lichtenštejnského paláce, Malostranské nám. 13, Praha 1.

Zdraví a na setkání se těší Dominika Hošková
Pozvánkajpg_ico.gif, 0 kB

Diskuse rabínů a šábes

Rabín mnichovské reformní kongregace Beit Šalom Dr. Tomáš Kučera přijede mimořádně do Prahy už koncem tohoto týdne. Požádal nás, abychom všechny zájemce ze ŽLU srdečně pozvali na následující setkáni:

  1. Diskuse s rabíny
    Co má společného ortodoxní a reformní směr judaismu? O tom budou diskutovat pražský ortodoxní rabín Karol Efraim Sidon, reformní rabín Dr. Tomáš Kučera a student ortodoxního rabínského učeni v Jeruzalémě David Peter.
    Kdy: čtvrtek 10. 5. 2007 (22. ijar 5767) od 19:00
    Kde: Maiselova 18, 3.patro
  2. Kabalat Šabat (večerní bohoslužba)
    jubilejni_10.jpg, 49 kBvedená Dr. Tomášem Kučerou v pátek 11. 5. (23. ijar) od 18:00 (nikoliv v Maiselově 18!), ale v Jeruzalémské synagoze (mezi Jindřišskou ulici a Hlavním nádražím).
  3. Šacharit (dopoledni bohoslužba)
    se pak pod jeho vedením bude konat v sobotu 12. 5. (24. ijar) dopoledne od 10:00 v Maiselově 18, 3. patro. Pravidelná bohoslužba ŽLU ve Dlouhé 37 se v pátek proto překládá do Jeruzalémské synagogy.
Těšíme se s Vámi na shledanou!

Představenstvo ŽLU

Přednáška - Šamaj a Hilel

Středa 9. 5. (21. ijaru) v 18:30 (Židovská obec, 3. patro): "Přístup Šamaje a Hilela ke konverzím a konvertitům podle talmudických pramenů" - přednáška významného izraelského rabína Menachma Hacohena, vrchního rabína Rumunska a bývalého dlouholetého rabína izraelské armády a člena Knesetu

Poznámka: anglicky, český překlad

15. ijar 5767
3. 5. 2007

Nadívaná ryba

nadivana_ryba.jpg, 19 kBRádi bychom Vás pozvali na jedinečné představení "Nadívaná ryba", které bude hrát židovské divadlo Šalom z Moskvy v Praze od 5. do 7. sivanu (od 22. do 24. 5.) v 19:00 hodin v Divadle Radka Brzobohatého, Opletalova 5/7.

Astromedicína do kapsy

svet_knihy2007Členka ŽLU, doktorka farmacie, paní Dr. Lea Rochlitzová srdečně zve všechny členy ŽLU a spřízněné duše na veletrh "Svět knihy", na výstavišti v Praze – Holešovicích, kde bude mít v sobotu 5.5.2007 (17. ijaru) od 16:00 hodin u stánku nakladatelství Epocha číslo L002 autogramiádu své 1. knížky "Astromedicína do kapsy", která tam bude také k prodeji se slevou. Těší se na setkaní s Vámi!

Představenstvo Židovské liberální unie v ČR

14. ijar 5767
2. 5. 2007

Kabalat šabat

sVážení a milí přátele,
tak jako každý týden i tento pátek 4.5.2007 (16. ijaru) srdečně zveme všechny zájemce o pravidelnou páteční bohoslužbu Kabalat Šabat, od 18:00 hodin do Dlouhé 37, Praha 1. Bohoslužbu povede kantor ŽLU Benjamin Kuras. Očekáváme návštěvu R. a B. Rabinových z londýnské Finchley Reform Synagogue a našeho dávného přítele J. Freunda z kanadského Toronta.

Těšíme se s Vámi na shledanou!

Představenstvo Židovské liberální unie v ČR

Další aktuální informace (nově jsme přidali naši odpověď FŽO z aféry pana Langra – D. Levi) hledejte na nových webových stránkách ŽLU www.zlu.cz

Putování světem chasidů

Od naší mladé členky, studentky hebraistiky G. Jiraskové Vám s radostí předáváme následující pozvánku:

Chtěla bych všem ze ŽLU a samozřejmě i ostatním nabídnout pozvání na takovou malou akci příští čtvrtek 10.5.2007 (22. ijaru) v klubu cestovatelů Karavanseráj (na nábřeží naproti Žofínu). Budu tam společně se dvěma kamarádkami vyprávět o chasidských centrech ve východním Polsku s promítáním fotek, které jsme pořídily minulé léto. Bude to vyprávění v přátelském duchu, žádná velká přednáška (aby někdo nebyl zklamaný). Více informací lze najít na http://www.karavanseraj.cz/program.html. Pokud by to někoho zajímalo, je srdečně vítán.
Vstupné je 59 Kč, obsahuje ovšem i čaj.

Budeme se těšit

G. Jirásková

Pozvánka od Inny Rottové

svet_knihy2007Srdecne Vas vsechny zdravim!
A kdyz uz jsme u tech pozvanek, mam taky jednu: V patek 4.5.2007 (16. ijaru) od 16:00 hodin ve stanku c. 404 budu mit autogramiadu svych knih (Nakl. Moba: roman Muzi s cizinkami, detektivky Zaber na klidnou tvar a Posedlost vzacne damy, soubor povidek Ostrov staleho stesti, Lasky svobodnych a nevery zenatych aj.) Srdecne zvu vsechny pratele a moc by me potesilo, kdyby tam prisli.

S pozdravem,

Inna Rottova

8. ijar 5767
26. 4. 2007

Dům u zlatého stromu

Na stránkách Klubu Za starou Prahudlouha_Jansa.jpg, 46 kBdlouha_algida.jpg, 54 kB můžete nalézt akvarel Josefa Jansy, který zobrazuje dvůr domu, kde dnes sídlí ŽLU. Můžeme tak porovnat konec 19. století se součastným stavem.

8. ijar 5767
26. 4. 2007

Incident s politikou

svet_knihy2007S potěšením Vám předáváme následující pozvánku od pana Egona T. Lanského:

Dámy a pánové, vážení přátelé,
Omluvte prosím neformálnost, nicméně dovoluji si informovat, že v pátek, dne 4. května 2007 (16. ijaru), ve 14:00 hodin, bude ve slovenské sekci veletrhu „Svět knihy“, na výstavišti v Praze – Holešovicích, prezentována kniha Incident s politikou, autora Egona Lánského, jenž se těší, že se při té příležitosti setká s přáteli a příznivci, které viděl dávno i nedávno. Přijde jistě i několik nepříznivců – takový už je život. S Vámi to jistě přežiji. A pokud máte snad jiný program, budou později i jiné prezentace. Nebo se uvidíme „jen tak“.

Každopádně se těším na shledanou.
Srdečně Egon T. Lánský

P.S. Z obsahu knihy: D.S.

Představenstvo Židovské liberalní unie v ČR

5. ijar 5767
23. 4. 2007

Kabalat šabat

sV pátek 9. ijaru (27. dubna) nás přijede navštívit reformní rabín Dr. T. Kučera. Tentokrát však nebude vést náš šabat na Židovské radnici, ale v Jeruzalémské (Jubilejní) synagoze od 6 hodiny odpolední.

5. ijar 5767
23. 4. 2007

Koncert Davida Syma

Židovská obec Děčín Vás zve na mimořádný koncert amerického pianisty, který se bude konat v Děčínské synagoze 19. ijaru (7. května) v 19 hodin.

Pozvánka

1. ijar 5767
19. 4. 2007

Příběhy vyprávěné jevištní řečí

23. ijaru (11. 5. 2007) v 17:00 proběhne v Divadle Archa prezentace tří divadelních adaptací a diskuse o nich s izraelskou režisérkou Ruth Kannerovou. Prezentace bude probíhat v angličtině, ukázky mohou být hebrejsky či anglicky.

Zdroj: Embassy of Israel - Prague

1. ijar 5767
19. 4. 2007

Znovuotevření býv. modlitebny

7Candles_Brikcius.gif, 5 kB22. ijaru (čtvrtek 10. května) od 13 hodin proběhne slavnostní znovuotevření zrestaurované modlitebny z doby ghetta ve Dlouhé ul. 17, Terezín.

K této příležitosti se bude také konat koncert "7. svÍcÍ" (22. ijaru) ve 14. hodin v Magdeburských kasárna (Tyršova ulice, Terezín).

Odkazy: Památník Terezín, Talichův komorní orchestr, František BrikciusIrena Kosíková

Archiv novinek, Elul, Tamuz a Av, Sivan, Ijar, Nisan 5767, Starší